Kassa: ‘compensatie voor te hoge rente Crédit Agricole’

Media

Begin 2018 werd de Intermediaire Voorschotbank, een dochter van Crédit Agricole, veroordeeld door het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De uitspraak volgde na een jarenlange strijd van Gerard de Graauw. Hij sluit in 2006 een doorlopend krediet af waarvoor torenhoge rentes worden gerekend. Die rentes zijn veel te hoog vindt De Graauw en hij krijgt gelijk.

Terugbetalen

De Intermediaire Voorschotbank moet van het KiFiD de teveel betaalde kredietvergoeding terugbetalen aan haar klant. Volgens de berekening van de bank gaat het om maar liefst 34.000 euro.

In de uitzending van Kassa op 31 maart 2018 wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze zaak. Op verzoek van Kassa controleerde Cadension de compensatieberekening die de bank heeft opgesteld. Daaruit blijkt dat de bank onterecht de wettelijke rente niet heeft meegenomen in haar berekeningen. Uit de berekeningen van Cadension volgt dat in de specifieke situatie van De Graauw hij recht heeft op grofweg 10% meer schadevergoeding.

Duizenden klanten

Uit onderzoek van Kassa blijkt dat de bewuste tekst over de rente in het prospectus door veel meer labels van Crédit Agricole wordt gebruikt. De tekst staat van 2002 tot in 2013 op tientallen momenten online. Het wordt in die periode in diverse downloadbare prospectussen en webpagina’s met productuitleg over doorlopende kredieten gebruikt. Het gaat onder meer om prospectussen van Interbank, NVF Voorschotbank, Finata Bank en Mahuko Financieringen. Hierdoor komen mogelijk duizenden klanten in aanmerking voor een soortgelijke compensatie.

Via deze link kunt u dit item uit de uitzending van Kassa terugkijken: Kassa 31 maart 2018