FD: ‘Aantal kwetsbare mkb-klanten krijgt voorschot’

AFM, Herstelkader, Media, Rentederivaten, Renteswaps

Op vrijdag 30 juni publiceerde AFM haar voortgangsrapportage over de afhandeling van het Herstelkader door de banken. De conclusie was vooraf al duidelijk, namelijk dat er nog maar zeer weinig compensatievoorstellen naar klanten zijn verstuurd. De grootste banken in dit verhaal, ABN AMRO en Rabobank, hebben nog geen enkel voorstel verstuurd. En de laatste klanten van deze banken krijgen dat voorstel waarschijnlijk pas ‘in de loop van 2018’. Dat betekent dus nóg verdere vertraging.

Het nieuws zat vooral in het dat banken zullen gaan werken met voorschotten. De ‘kwetsbare groep’, zoals klanten die bij Bijzonder Beheer zetten, krijgen daarbij voorrang. Dat klinkt als een goede oplossing, maar deze voorschotten worden uiterlijk eind 2017 uitgekeerd; dat kan dus nog wel een half jaar duren. Bovendien wordt een deel van deze kwetsbare groep, om onnavolgbare reden, uitgesloten van deze regeling. En is het voorschot voor deze klanten niet onvoorwaardelijk; als ze het uiteindelijke voorstel (dat mogelijk pas in 2018 komt) niet accepteren, dan zullen ze het voorschot moeten terugbetalen.

ABN AMRO gaat de overige klanten ook in 2017 een voorschot geven. AFM is nog in gesprek met Rabobank om hen hetzelfde te laten doen.

Lees hier het volledige artikel in het FD: FD 1 juli 2017